Близо 200 полицаи ранени при сблъсъците в Хамбург

90 протестиращи антиглобалисти и леви радикали са задържани

Напрегната беше нощта в Хамбург, където започналите като мирни протести, преминаха в сблъсъци между демонстрантите и полицията.

Близо 200 полицаи са ранени, а 90 протестиращи антиглобалисти и леви радикали са задържани. Пристанищният германски град дълго време ще трябва да се справя с щетите, нанесени от протестиращите.

Близо 100 хиляди са участниците в протестите срещу политиките на Г-20. И докато през деня охраняващите 15 хиляди полицаи успяха да запазят обстановката сравнително спокойна, то вечерта ситуацията ескалира.

Около 2000 крайнолеви активисти нахлуха в предградие на Хамбург. Чупиха витрини, ограбваха магазини и подпалваха автомобили. Пламъците на огнените барикади по улиците достигаха един метър височина.

Полицията се опита да пробие барикадите с бронирана техника и водни оръдия, а демонстрантите изстрелваха по полицаите фойерверки и сигнални ракети. Група демонстранти нападнаха полицай, който произведе предупредителен изстрел и успя да се измъкне невредим.

Временно в центъра на Хамбург движението на градския транспорт беше спряно.

В операцията по разпръскването на демонстрантите се включиха и спецчастите. Полицаи от други части на Германия са пристигнали на подкрепление за втория ден на форума на Г-20.