Как да се защитите от инфлация?

Ако заплатата ви се повишава всяка година, то едва ли инфлацията е фактор, който ви притеснява

Помните ли хиперинфлацията в края на миналия век? Само 17 години по-късно, което си е сравнително кратък период при дългосрочните икономически цикли, се радваме на близки до нулата инфлационни нива и като че ли сме забравили напълно, че цените могат да се повишават с всеки ден. 

Не, не става въпрос, че отово ще станем свидетели на трицифрен ръст в цените. Става въпрос за това, че не бива да се успокояваме прекомерно и да смятаме, че инфлацията е нещо от миналото, което никога няма да се повтори.

Икономиката се движи на цикли и обикновено периодите на ниска инфлация се редуват с такива с висока. А следващите, които предстоят, са именно периоди на висока инфлация...

Как можете да се предпазите от инфлацията, след първите признаци за нейното появяване и в среда на рекордно ниски лихви по депозитите, които едва ли ще се повишат драстично от настоящите си нива. Ето четири доказани в исторически аспект начина:

С инвестиции в акции

От 1928-ма година насам, широкият индекс S&P 500 се е доказал, като най-добрия защитник срещу инфлацията. Той е носил на инвеститорите среден годишен доход от 11.25% до 2015-та година. Бъдете сигурни, че при първите по-сериозни признаци за инфлация в световен мащаб, индексът ще реагира.

А защо не и инвестиции на БФБ? При ускорена инфлация у нас, какъвто сценарий е много вероятен, българските акции могат да са добра алтернатива за защита от повишението в цените на стоките и услугите. 

С инвестиции в недвижими имоти

 С отчитане на дохода от наеми, недвижимите имоти са друг доказан метод на защита от инфлация. Нещо повече, имотите у нас са донесли на инвеститорите почти същия доход, както и акциите през последните 15 години, в размер на около 9.5%.

Не забравяйте, че при имотите освен да разчитате на доходност от наемите, можете да очаквате и капиталова печалба, при ръст в цената на имотите, което е много вероятно да се случи в период на инфлация.

Поискайте си повишение на заплатата 

Ако заплатата ви се повишава всяка година, то едва ли инфлацията е фактор, който ви притеснява. Ако не сте получавали повишение вече от няколко години обаче, а ръстът в цените стане сериозен фактор, то време е да поискате индексация.

В крайна сметка, заплатата е основен източник на доход на повечето хора, а в периоди на сериозна инфлация, покупателната й сила се понижава.

Инвестирайте в себе си

 Ако шефът ви е отказал да ви повиши заплата, то значи е време да си търсите друга работа. За да се направите по-ценен на пазара на труда, инвестирайте в себе си за повишаване на квалификацията си. Дали ще е курс за чужди езици, или някакъв друг специализиран курс, няма значение. Важното е да сте по-конкурентен и високоценен, когато си търсите следващата работа.

Източник: money.bg