Министър Цачева се срещна с правосъдния министър на Германия

По време на срещата тя запозна Хайко Маас с предстоящата програма на председателството ни

Министърът на правосъдието Цецка Цачева проведе двустранна среща със своя колега - федералния министър на правосъдието и защита на потребителите г - н Хайко Маас. Тя се проведе в рамките на неформалния съвет Правосъдие и вътрешен ред в естонската столица Талин, предаде пресцентърът на министерството на правосъдието.

Акцент в срещата между двамата министри беше именно предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС. Г-жа Цачева запозна своя германски колега с приоритетите в работата на Министерство на правосъдието и в частност с тези по време на председателството. "Българското председателство ще работи в дух на приемственост и последователност над политиките на ЕС, като част от Триото заедно с Естония и Австрия, с оглед изпълнението на приоритетите в областта на правосъдието, които са заложени в Програмата на Триото. За нас е от особена важност по време на Българското председателство да имаме подкрепа на възможно по-широк кръг държави членки, като ще търсим най-добрия баланс между отстояване на собствените си приоритети и общия интерес", заяви Цачева по време на срещата си.

От своя страна г-н Маас изрази удовлетворение от запознанството си с г-жа Цачева и изрази надежда, че и занапред ще продължат да работят в дух на сътрудничество и взаимопомощ по важни въпроси от европейския дневен ред.

По време на срещата с германския си колега министър Цачева го запозна с предстоящата Програма на Българското председателство и приоритетите в област Правосъдие: Създаване на Службата на европейския прокурор: Изменение на Регламент „Брюксел IIа: Електронно правосъдие: Наказателно правосъдие в киберпространството – електронни доказателства. Министър Маас пожела успех на Българското председателство и успех в работата на министър Цачева.

Г-н Маас изрази подкрепа за усилията полагани от България за съдебната реформа и пое ангажимент да продължи експертната помощ.