Днес е Света великомъченица Неделя

Общество

07-07-2017, 09:50

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Ракитна честваха Света Великомъченица Неделя

Патриарх Неофит ще оглави тържествена служба в храма "Света Неделя"

Днес българската православна църква почита Света великомъченица Неделя, предава патриаршията.

В този ден едноименната Софийска митрополитска катедрала чества храмовия си празник. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще възглави тържествената служба в храма "Света Неделя". Тази година се навършват и 150 години от освещаването на храма.

Св. Неделя била измолено с продължителни молитви чедо на благочестивите родители Доротей и Евсевия. Още от детство се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие.

Императорът заточил родителите й в гр. Мелитин, където те пострадали мъченически, а св. Неделя била подложена на жестоки мъчения: били я с волски жили, рязали я по цялото тяло, горили я с огън. Всичко обаче било напразно. Христос се явил на мъченицата в затвора и я изцерил от раните й. Накрая, след като Неделя решително заявила: „За мене живот е да умра за Христос", мъчителят я осъдил да бъде посечена с меч.

На лобното място разрешили на Неделя да се помоли преди смъртта си. Непосредствено след молитвата тя предала душата си на Господа, без да бъде посечена. Това станало на 7 юли 289 г.

За света Неделя има съответна служба. Тя е преведена в Русия от гръцки на църковнославянски и е издадена в 1866 г.