Ще се търси решение за промяна на лимитите на големите болници в курортите

От началото на август заместник-министрите на здравеопазването Мирослав Ненков и Лидия Нейчева ще бъдат членове на надзорния съвет на НЗОК

Ще се търси решение за промяна на лимитите на големите структуроопределящи болници, както и на болниците в курортите, каза по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване министър Николай Петров. По думите му болниците в зимните и летните курорти не може да имат лимитирани дейности в активните сезони, тъй като броят на хората там се увеличава многократно.
"Ще вложа всичките си усилия и чар, за да убедя премиера и фанансовия министър, че някои големи болници трябва да имат повече въздух", допълни министър Петров и подчерта, че "това трябва да се измисли законово как да стане".
Петров каза още, че твърдо трябва да се регламентира какво е "спешно състояние", както и да се направи информационна кампания. По думите му здравнонеосигурените хора предпочитат да потърсят медицинска помощ в спешно отделение, защото нямат личен лекар и знаят, че в спешното звено ще получат помощ. Той допълни още, че субсидията от Министерството на здравеопазването /МЗ/ за спешност е изключително недостатъчна. Съвременната медицина изисква друго ниво на диагностика, която се различава от това, за което сега плаща МЗ, добави още той и посочи, че това също подлежи на законодателна промяна.
Министър Петров каза още, че в началото на август заместник-министрите на здравеопазването Мирослав Ненков и Лидия Нейчева ще бъдат членове на надзорния съвет на НЗОК. Той допълни, че е помолил подалия оставка преди дни управител на НЗОК Глинка Комитов да изчака с този акт, но след като той вече е факт, е поканил Комитов да работят заедно.