Кралев беше гост на церемонията по удостояване на Жан Тод с почетно звание Doctor Honoris Causa на НСА

Символите на Doctor Honoris Causa – огърлица и грамота – бяха връчени на французина от ректора на НСА проф. Пенчо Гешев

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев беше гост на церемонията по удостояване на президента на Международната автомобилна федерация (ФИА) Жан Тод с почетното звание Doctor Honoris Causa на НСА “Васил Левски“. Символите на  Doctor Honoris Causa – огърлица и грамота – бяха връчени на французина от ректора на НСА проф. Пенчо Гешев пред народни представители, представители на институции и дейци на автомобилния спорт в страната. Преди официалната церемония министър Кралев участва в среща между Жан Тод и академичното ръководство на НСА, на която бяха обсъдени въможностите за намаляване на жертвите по пътищата.
„Биографията на Жан Тод е впечатляваща, той има безспорни успехи като състезател, мениджър и ръководител на ФИА. Но не по-малко вълнуващ е пътят, който той е поел в защита на множество благородни каузи. Една от тях е борбата за безопасност по пътищата", каза в приветствието си министър Кралев. "Войната по пътищата отнема много животи в България. Министерство на младежта и спорта ще подкрепи каузата за по-безопасни пътища и като резултат от срещата ни при ректора на НСА, поемаме ангажимент през следващата година основна тема в програмите за превенция, които ММС финансира чрез Националната програма за изпълнение на младежки дейности да бъде безопасността по пътищата", добави Кралев.
Жан Тод е в България по покана на Съюза на българските автомобилисти. Тази година се честват 60 години от създаването на Съюз на българските автомобилисти и 60 години сектор „АВТО-МОТО“ в националната спортна академия. Жан Тод е едно от светилата в автомобилния спорт – той е успешен навигатор в периода 1966 – 1981 г. и печели множество състезания. В периода 1993 – 2001 той е Директор на спорта в групата „Ферари – Мазерати“ и като такъв печели 98 Гран При във Формула 1 и 13 световни титли. Жан Тод е наставник на седемкратния световен шампион Михаел Шумахер. От октомври 2009 г.  Жан Тод е президент на ФИА. Той посвещава времето си на множество благотворителни каузи, като е и един от инициаторите на ООН за активна дейност за безопасността на движението в света, а през 2016 г. генералният секретар на ООН го номинира за свой специален делегат по безопасност на движението.