Дончев: Ремонтът на НДК закъснява много сериозно

Дефицити са трупани и през предишни години

Ремонтът на НДК за целите на българското председателство сериозно закъснява. Това призна вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за БНР. "Има относително ниска степен на физическо изпълнение. Първостепенната цел е дейностите по ремонта да се ускорят, защото остава половин година. Въпрос на оперативно майсторство е нещата да се случат по най-добрия начин. Факт е, че има генерирано много сериозно закъснение“, каза той.

По повод парламентарната комисия, която проверява фактите около скандала с оттеглянето като директор на НДК на Мирослав Боршош, в която се очаква да бъде повикан, Дончев каза: „Нека да ме викат, стига да съм в състояние, ще отговарям“.

Той коментира и протеста в МВР, като по думите му исканията на полицаите са справедливи, но трябва да се мисли и за възможностите, защото едно искане предполага допълнителен паричен ресурс. „При всички случаи полицаите, работещи на терен, са приоритет. МВР има доста голяма администрация, не твърдя, че по дефиниция тя е неефективна. Там има и звена, свързани с информационно осигуряване, информационна сигурност“, добави вицепремиерът.

По темата, която ГЕРБ изведе като приоритет – образованието, той каза, че ако има инвестиция, която е дългосрочна и с твърда възвръщаемост, не само пари, това са инвестициите в наука и образование. „Ако се оказва, че много българчета не попадат или отпадат от системата, не са в клас, а някъде другаде, това е дългосрочен проблем, защото след 10-15 години един човек, който не може да чете и да пише, да смята, шансовете му за реализация на пазара на труда са нулеви, шансовете му за адекватна интеграция в обществото също са почти нулеви. Вариантите са или той да бъде клиент на социалната система, или да бъде клиент на полицията и на прокуратурата“, коментира Дончев.

По повод идеята на управляващите да връщат деца в училище, като внимателно принуждават родителите им, той коментира: „Има държави, в които при нежелание на дадено семейство да праща детето си на училище, то се извозва с полицейски патрул. Така беше и в България по времето на зрелия социализъм. Аз не съм убеден, че трябва да прилагаме точно тази мярка, но има ситуации, в които представителите на държавата, на Министерството на образованието – директор, учител, социални работници, когато трябва да влязат в дадено домакинство да видят защо децата не ходят на училище, да не могат да го направят, ако не са ескортирани от полицейски патрул“.