Симеонов: Ситуацията в Асеновград е диагноза на цялата ни страна

Трябва да се промени тезата, че ромите имат само право, а не задължения

Напрежението в Асеновград е проблем, който тлее отдавна в България, но е напълно разрешим с механизмите, които държавата има - това каза в ефира на БНТ вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.

Според него, решението е хората от гетата да бъдат изведени от там. Освен това, трябва да се разреши икономическия проблем в гетата, който обаче не трябва да бъде на база безвъзмездни помощи, а помощи срещу труд. Решаването на демографската криза у нас ще бъде преодоляна с т. нар. тридетен модел, при който всяко трето дете ще бъде поето изцяло от държавата.

"Няма нищо, което държавата да реши и да не може да се справи. В случая става въпрос за населяващите от хилядолетия нашите земи цигани, които знаят порядките. Да си припомним, че до края на 1989 г. държавата нямаше проблеми с т. нар етнос. В отговор на това има ли или няма фронт за трудова заетост - може да отговори всеки кмет. Фронт има за работа, но държавата не прави всичко необходима - социални помощи срещу заетост", обясни Симеонов.

"Тези неща са описани от нашата програма на Обединени патриоти", каза още Валери Симеонов.

По въпроса с образоването на ромския етнос в страната, той посочи – “Трябва да се промени тезата, че ромите имат само право, а не задължения. Не може само чрез образованието да се реши въпроса с циганския етнос. Трябва да се контролират помощите към ромите, защото те превръщат майчинството в бизнес“, обясни вицепремиерът.

“Вчера бяхме свидетели на обединение на българските партии в парламента, освен ДПС. Всички бяха съпричастни към този проблем и се търсеха решения“, каза Валери Симеонов.