Верижна катастрофа затвори АМ "Тракия" (обзор)

21 души са настанени в различни болнична заведения в София

Две тежки верижни катастрофи затвориха двете платна на АМ "Тракия" в района на Ихтиман рано тази сутрин. Десетки автомобоили останаха блокирани на магистралата. Според информация на МВР в инцидента са участвали около 40 коли. Временно движението по АМ "Тракия" в посока София при Ихтиман е пренасочено в платното за Бургас. Трафикът се насочва отново в платното за София при пътен възел Ихтиман.

Пострадалите след верижната катастрофа са над 30. Те са настанени в пет столични болници с различни наранявания. Двама мъже на 45 и 50 години са с с опасност за живота. Те са настанени в болница „Света Анна“ с тежки шийни травми. Там са откарани още 13 души - сред тях има четири деца. Останалите пациенти са настанени за лечение в различни отделения на болницата. В спешното отделение на ИСУЛ са приети четирима души с единични и множествени трамви. В „Токуда“ са приети двама души с фрактури, а в „Софиямед“ е оказана помощ на мъж и жена със счупване на подбедрицата и шийна травма. В „Пирогов“ са приети четирима души. Сред тях са дете на 2 години и 16-годишната му майка. Детето е с мозъчно сътресение. Две жени на 67 и 80 години са с по-тежки травми и с опасност за живота.

Агенция "Пътна Инфраструктура" посочи като причина за катастрофата самозапалването на сметището в Ихтиман. В последните няколко дни на няколко пъти сметището се е възпламенявало. Димът от него е затруднил видимостта, както и падналата мъгла, а някои шофьори са карали с висока скорост.

Заради верижната катастрофа има и сериознu закъснения на междуградските автобуси. Те се придвижват с поне час закъснение.

Движението по магистралата при град Ихтиман, между 46-ти 47-ми километър, вече е възстановено двупосочно в посока Пловдив, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.