Ангелкова: Важно е да продължим да намаляваме административната тежест за бизнеса

Предвижда се да бъде намален броят документи, които трябва да подава бизнесът към общините и министерствата

За нас е много важно да продължим да намаляваме административната тежест за бизнеса и гражданите, за да се предлагат по-качествени и конкурентни услуги. Това е ключов приоритет на нашето правителство, освен това така ще се привлекат повече инвестиции в районите. Планираме облекчаване на процедурите за категоризация на туристически обекти. Това заяви в Пещера министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с местната власт от Пазарджишкия край, предаде пресцентърът на Министерството на туризма.

Тя подчерта, че в тази посока предстоят промени в Закона за туризма, които се обсъждат от миналата година.

"Сред най-важните изменения е предложението за отпадането на прекатегоризацията на местата за настаняване и заведенията за хранене. За да може ефективно да се отчита дали се спазват законовите изисквания, ще засилим контрола и ще намалим така наречената бумащината", конкретизира Ангелкова. Тя съобщи, че се предвижда да бъде намален броят документи, които трябва да подава бизнесът към общините и министерствата, но ще се запазят проверките на място.

"Ще бъде въведен институт за отнемане на звезди за обектите, които не покриват нормативите. При инспекциите на място ще се иска също удостоверение за платени местни данъци и такси при категоризацията. Предлагаме и единна категоризация на обектите, които са на един собственик като хотел, ресторант, лоби бар и др. Промяната се налага, за да не се изискват един куп документи, които трябва да се подават за съставните части в един туристически обект. Ще се въведе и събирането по служебен път от самото министерство на някои документи, за които досега се е изразходвало много време. Всичко това безспорно ще облекчи бранша и ще подобри обслужването", убедена е министърът.

Николина Ангелкова увери присъстващите, че срещите с бранша и общините ще продължат и на база на тези дискусии ще бъдат начертани нови конкретни стъпки за сътрудничество. "Решили сме да разработим маршрути за балнео- и СПА дестинации. Предвидили сме също създаването на специална програма за социализация на туристическите атракции", съобщи тя и припомни, че в края на миналата година министерството стартира платформата „Аз обичам България“.

Инициативата популяризира местните туристически забележителности и възможностите за практикуване на разнообразни видове туризъм. Общините могат да се включат в платформата абсолютно безплатно, а това като цяло подпомага популяризирането на дестинацията. Варна, Бургас, Велико Търново вече участват и интересът на местните управи нараства все повече.

Министърът обърна внимание, че много важни за района на Пещера са устойчивото развитие на планинския туризъм и целогодишният достъп на повече туристи до интересните обекти в общината. Тя допълни, че е рестартирала работната група по планински туризъм към министерството и се очаква до месец да се систематизират нейните предложения, за да се включат в измененията на закона. "Финализираме и инвестиционната карта в туризма, която ще насърчи нови проекти и инициативи в сектора", поясни още Николина Ангелкова.

Според нея за Пещера, Батак, Брацигово е от съществено значение да продължат да се развиват курортни зони като Св. Константин и Цигов чарк, известни като дестинации с детските си лагери. Важно е това, което се създаде, да се надгради и развива, защото туризмът е основен поминък тук.

Министърът приветства усилията на кметовете да изчистят правните и фактическите обстоятелства по земите на територията на курортите - частни, общински и горски фонд. "Самите те предвиждат чрез общите устройствени планове да се даде възможност за допълнителни инвестиции, без да се нарушават законите на страната. Надявам, че с общи усилия инвестициите в туризма ще се осъществят", обобщи Ангелкова.