Борисов почете паметта на Симон Вейл

Симон Вейл е първата жена председател на ЕП

Министър-председателят Бойко Борисов отдаде почит пред паметта на Симон Вейл. Той присъства на поклонението в Дома на ветераните в Париж по лична покана от френския президент Еманюел Макрон, предаде пресцентърът на Министерски съвет.

Симон Вейл е първата жена председател на Европейския парламент (1979-1982). Тя е една от най-популярните и ползващи се с широко доверие обществени фигури във Франция, дългогодишен политик и активист, който работи усилено за европейската интеграция.

Родена е на 13 юли 1927 г. в Ница, Франция. През 1944 г., едва на 16, е депортирана в Аушвиц със семейството си, от което оцеляват само тя и двете й сестри. Години по-късно, вече утвърден общественик, тя председателства Фондацията за паметта на Холокоста, като след 2007 г. става неин почетен председател.

След войната Вейл завърша право и политически науки. Участвала е в два правителствени кабинета – като министър на здравеопазването и министър по социалните въпроси, здравеопазването и градоустройството. Между 1984-1989 г. е председател на групата на либералите, демократите и реформаторите в Европейския парламент и е евродепутат до 1993 г. От 1998 г. до 2007 г. е член на Конституционния съд на Франция.

Симон Вейл почина на 30 юни в Париж.