Тилърсън призова за глобално действие срещу ядрената програма на КНДР

САЩ ще настоява за приемането на по-строги мерки срещу Северна Корея

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън призова за глобално действие, за да се спре ядрената програма на КНДР, след като Пхенян съобщи, че е извършено успешно изпитание на Междуконтинентална балистична ракета на 4 юли, съобщава изданието “The Hill“, предаде агенция “Фокус“.

Тилърсън осъжда в официално заявление, посочвайки, че “изпитването на Междуконтинентална балистична ракета представлява нова ескалация на заплахата към Съединените щати, нашите съюзници и партньори, региона и света.“ В съобщението се посочва, че е “необходимо глобално действие за спиране на глобалната заплаха. “Всяка страна, която приема севернокорейски гастарбайтери, която ѝ предоставя военни или икономически ползи или не прилага напълно резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, подпомага опасен режим“, обяснява държавният секретар.

Той апелира всички държави да покажат на Северна Корея, че ще има последствия заради нейните ядрени оръжия и че Щатите ще започнат да действат пред Съвета за сигурност на ООН. Също така ще настояват за приемането на по-строги мерки срещу Пхенян.