ДАМТН: Ситуацията с язовирите се нормализира след проливните валежи

През първото денонощие валежите бяха най-обилни в Северозападна България и Северен-централен район

След засиленият мониторинг на язовирите на територията на Северна България през последните три дни, днес проверките на експертите показват, че положението се нормализира и преобладаващият брой водоеми имат свободен обем, дори след проливните дъждове. Завишеният контрол бе разпореден през последния уикенд от министъра на икономиката Емил Караниколов, като експертите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) поставиха под постоянно наблюдение общо 36 язовира. 

През първото денонощие валежите бяха най-обилни в Северозападна България и Северен-централен район, като под постоянен мониторинг бяха поставени 28 язовира на териториите на областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Разград, Русе, Силистра, Габрово и Велико Търново. Те са класифицирани като критични от експертите на ДАМТН, като част от тях се поддържат напълно празни или със сериозен свободен обем, заради натрупани технически неизправности. Проблем е възникнал на язовир Синкевица при Габрово, където обилните валежи са препълнили водоема, но благодарение на бързите и координирани действия между ДАМТН, общината, областната администрация и ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ на МВР не се е стигнало до ескалация. Контролирано изпускане на язовири се е осъществило и на язовира при село Долна Кремена, Мездренско и на "Николаево V" в района на Тенекиен хан, Плевенско, където проблем е създаден от ремонтиран през 2016 г. преливник. 
Вчера (3 юли) дъждовете започнаха да се изместват в Източна България, като експертите на ДАМТН започнаха превантивни проверки на високорисковите водоеми в областите Добрич и Варна. Проверени бяха 8 язовира, като се оказа, че три от тях поддържат воден обем, въпреки че агенцията е издала предписания да се изпразнят, заради редица нарушения. На собствениците са съставени актове и е издадено предписание да се осигури денонощно дежурство на тях, за да се следи постоянно нивото им. 

От агенцията припомнят, че в началото на месец май, министър Караниколов разпореди масирани проверки на язовирите, като до този момент ДАМТН е инспектирала 1122 язовира. В следствие на проверките са съставени 118 акта и са издадени над 302 предписания за отстраняване на технически неизправности. Сред най-честите нарушения са неработещи затворни механизми на основните изпускатели, нарушения по преливниците, наличие на храсти по съоръженията или по откосите на язовирните стени.

ДАМТН продължава да следи ситуацията в цялата страна, като са в ход проверки на всички язовири с констатирани нарушения. Навсякъде, където те не са отстранени, собствениците ще бъдат санкционирани.