Юнкер и Таяни се захапаха заради отсъствие на евродепутати от пленарната зала - bulgaria.utre.bg

Юнкер и Таяни се захапаха заради отсъствие на евродепутати от пленарната зала

04 юли 2017, 11:42 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    Facebook

Юнкер: Парламентът става за смях, това е несериозно

Председателите на Европейската комисия и на Европейския парламент Жан-Клод Юнкер и Антонио Таяни влязоха в сблъсък днес заради празната пленарна зала в Страсбург, предаде БНТ, позовавайки се на БТА.

"Парламентът става за смях, това е несериозно", коментира Юнкер заради присъствието едва на трийсетина - по неговите думи - евродепутати в залата. Заседанието, толкова зле посетено, бе насрочено за обсъждането на малтийското председателство на Съвета на ЕС.

"Това е несериозно, ако тук днес бяха германският канцлер Ангела Меркел или френският президент Еманюел Макрон, залата щеше да бъде пълна", коментира Юнкер. Той бе прекъснат на два пъти от Таяни, който настоя за уважителен тон към институцията. "ЕП контролира ЕК, а не обратното", заяви Таяни.

"Повече няма да участвам в подобни заседания, необходимо е уважение и към малките държави", каза Юнкер. Той даде една-единствена оценка за малтийското председателство - "прекрасна работа". В отчета си пред евродепутатите малтийският премиер Джоузеф Мускат отбеляза като успех на приключилото преди дни председателство отпадането на роуминга в ЕС, приетото законодателство срещу избягването на плащането на данъци.

Той съобщи, че цялата малтийска армия е впрегната в спасяването на хора в Средиземно море, но добави, че това не може да продължава вечно. "Не обвинявам държавите, които искат да защитят собствения си интерес, необходим ни е начин да се справим заедно с миграционния прилив", посочи Мускат. Той определи оттеглянето на Великобритания от ЕС като "чудовище, което никой от нас не се опита да спре".Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Свят