Президентът Радев на разпит в прокуратурата

Политика

04-07-2017, 10:25

Снимка:

Facebook

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Делото срещу Николай Ненчев продължава

Румен Радев: Ненчев се е провалил като военен министър

Президентът Румен Радев заяви, че по време на мандата си като военен министър Николай Ненчев се е провалил, предаде БТА. Той визира договора за ремонта на МиГ-овете, заради който Ненчев е подсъдим.

Радев е свидетел по делото днес. Той се съгласи с тезата, че Ненчев е "приземил" военната авиация.

Президентът определи като трибунал за политическа разправа парламентарната комисия, която ще проверява процедурата за нов изтребител.

"Той категорично "катастрофира" с Полша", коментира Радев и припомни, че е написал докладна записка след негово посещение там. Това станало по времето, когато военен министър е бил Ангел Найденов. "Ясно съм казал, че Полша има потенциал за поддръжка на самолетите, но това трябва да се изследва, така както трябва да се изследват възможностите за диверсификация", коментира президентът Радев.

Той припомни, че винаги е призовавал за сключване на незабавен договор с руската компания РСК МиГ за спасяване на авиацията. "Второто, за което винаги съм призовавал, е търсене на възможности за диверсификация на услуги с Полша, а в дългосрочен план - доставка на нов самолет", коментира Радев. "Авиацията изпадна в пълен колапс", коментира Румен Радев действията на Ненчев и се съгласи с тезата, че военните ни самолети са били приземени. "В момента всеки самолет лети с агрегати с удължена от нашия инжинерно-технически състав годност. Това противоречи на всякакви норми и риска носим ние", каза още той.

По повод вчерашната си среща с премиера президентът поясни, че е говорил с Борисов за предотвратяването на войната между институциите, която някои политици от ГЕРБ се опитват да водят.