Пътна полиция хваща по 1000 нарушители на ден

Общество

04-07-2017, 09:05

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Шествие в София за войната на пътищата

Най-честите нарушения са каране без книжка или под въздействие на алкохол и наркотици

По хиляда нарушители на пътя всеки ден хваща Пътна полиция. Те карат без книжки или под въздействието на алкохол и наркотици. Стряскащата статистика съобщи в ефира на БНТ главен инспектор Росен Рапчев от Пътна полиция.

Едва на 10 на сто от тях досега са били свалени регистрационните табели на колите. С новите разпоредби броят на санкционираните ще се увеличи, което ще спре повече шофьори да карат пияни или без книжка, надяват се от КАТ. Полицаите ще проверяват вече и пътниците в колите, които спират.

По думите на инспектор Росен Рапчев, лятото е най-натовареното време във връзка с безопасността на движение, тъй като пътищата са изключително натоварени и трафика е много засилен. "Ето защо всички налични екипи в Пътна полиция ще бъдат на главните пътища и автомагистралите и най-вече към курортните комплекси и към границата с Гърция и Турция. Освен контрола на скоростта, която е и причината за доста от ПТП-та, ще се следи и за агресивните водачи, които ще бъдат изкарвани от пътя", обясни инспектор Рапчев.

"Предвидили сме специализирани операции. При такива операции ще намаляваме скоростта и на места с отбивки ще се извършва контрол. Вече всички пътни полицаи имат таблети и ще се проверява цялото досие на водача. Неплатилите глоби ще трябва да ги платят на място. Освен това, полицейските служители ще проверяват и всички пътници в автомобила и ще връчват фишове и на тях, ако имат такива", каза още той.

"Средно по хиляда фишове констатираме седмично за наркотици, алкохол и неправоспособност. Тенденцията е от няколко месеца. Само на 10% обаче са свалени номерата. Сега с новите промени в Закона за движение по пътищата се надявам, че това ще се промени", допълни главен инспектор Росен Рапчев.