Макрон ще организира демократични конвенти за реформиране на ЕС

Нашият народ иска от нас да поемем по радикално нов път

Френският президент Еманюел Макрон обеща днес да организира до края на годината „демократични конвенти“ за реформиране на Европа, предаде Ройтерс. „Твърдо вярвам в Европа, но скептицизмът (по отношение на ЕС) не е неоправдан“, каза Макрон в реч пред двете камари на френския парламент, която произнесе в двореца Версай.

В словото, в което представи основните насоки на петгодишния си мандат, френският президент подчерта, че иска да „съживи желанието за Европа“, и изрази съжаление, че съюзът е „загубил посока“, предаде Франс прес.

„Десетилетието, което току-що завърши, бе жестоко за Европа. Управлявахме кризи, но загубихме посока“, отчете Макрон. Той каза, че разбира скептицизма към един съюз, който е бил отслабен от разпространението на бюрокрацията.

„Нуждаем се от една по-силна Европа“, подчерта Макрон, цитиран от Асошиейтед прес. Агенцията определя желанието на френския президент да свика по-късно тази година общоевропейски „демократични конвенти“, или обществени конференции, като опит за даване на нов живот на Европейския съюз след решението на Великобритания да го напусне.

Френският президент Еманюел Макрон се обяви днес за „радикално нов път“ за страната. „Със своя избор (по редица въпроси), който направи в последно време, нашият народ иска от нас да поемем по радикално нов път“, обяви Макрон в реч, която произнесе пред двете камари на парламента, събрали се в двореца Версай.

Френският президент предложи броят на депутатите в страната да бъде намален с една трета, като се аргументира с необходимостта от повишаване на ефективността на работата на парламента. В дългата тържествена реч Макрон представи основните насоки на петгодишния си мандат.