Захариева: Детското правосъдие остава приоритет за мен

Децата обикновено са жертви и не може да бъдат третирани като престъпници

Работата по проектозакона за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица – т.нар. детско правосъдие, бе приоритет за мен като правосъден министър, но остава такъв и в момента. Това написа във социалната мрежа Facebook министърът на външните работи Екатерина Захариева, която проведе среща с регионалния директор на УНИЦЕФ за Централна и Източна Европа и ОНД Афшан Кхан.

Тя обясни, че практиката, която отдавна налагат българските институции (изградени са 23 „сини” стаи в цялата страна, проведени са обучения за съдии, прокурори и служители на МВР с помощта на УНИЦЕФ и на Българо-швейцарската програма за сътрудничество) изпреварва законодателството. „Децата обикновено са жертви и не може да бъдат третирани като престъпници”, каза Захариева и заяви, че среща разбиране от колегите си в кабинета този важен законопроект да бъде приет и внесен в Народното събрание.

Детското правосъдие продължава да е важна тема на работата ни в България, изтъкна г-жа Кхан. „Много Ви благодаря за политическата воля за решаване на проблемите на децата в конфликт със закона, както и за съдействието, което Вашето постоянно представителство в ООН в Ню Йорк оказва в подкрепа на правата на децата в контекста на Целите за устойчиво развитие. Надявам се вашата работа да е добър пример за целия регион”, добави регионалният директор на УНИЦЕФ.

Законопроектът за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица предвижда закриване на интернатите и замяна на затвора за непълнолетни за повечето престъпления с нов вид възпитателни мерки. На мястото на интернатите ще бъдат създадени 10 нови центрове за възпитателен надзор, в които ще има максимум по 10 деца. Те ще живеят в среда, близка до семейната, и ще посещават масовите училища. Наказателните производства и делата с участието на деца ще се разглеждат приоритетно от специализирани полицаи, социални работници, адвокати, прокурори и съдии. В момента в противоречие с международните стандарти остарелият Закон за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни урежда санкциониращи мерки за деца под 14 г., извършили нарушения (бягство от дома, просия, проституция), за които възрастните не носят наказателна отговорност. Непълнолетните деца (14-17 г.) вече ще се отклоняват от наказателното производство с налагане на възпитателни мерки. Лишаване от свобода остава само за най-тежките престъпления, за които е предвидено над 10 г. затвор.

По време на срещата Захариева и Кхан обсъдиха и правата на непридружените деца мигранти. Вицепремиерът изтъкна, че те се ползват у нас с правата, които имат всички български деца. Тя припомни, че като министър на правосъдието във втория кабинет на премиера Борисов е подготвила промени в Семейния кодекс, с които се поставя начало на разработването на съвременна и ефективна уредба за назначаване на настойници или попечители на непридружени малолетни и непълнолетни чужденци на територията на България. Захариева изрази надежда измененията да бъдат приети до края на годината от парламента. Г-жа Афшан Кхан приветства действията на правителството в тази посока и сподели, че непридружените деца в света са близо 300 000, като близо 56 000 от тях – в Европа.