Постоянно се следи нивото на 28 язовира в Северна България

По-рано днес пътят Плевен – Ловеч беше затворен заради преливащия язовир Николаево 5

Към този момент няма непосредствена опасност за никой от проверените язовири, съобщиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), цитирани от БТА.

Във връзка с паднали обилни валежи под особен надзор са язовирите в Северна България. Екипи на Агенцията обхождат съоръженията още от миналия ден.

Постоянно се следи нивото на 28 язовира в Северна България. Към момента няма констатирани проблеми с големите язовири на територията на страната и всички те имат свободен обем.

Още миналата седмица, във връзка с очакваната промяна в метеорологичната обстановка, теренната работа на екипите е показала, че язовирите разполагат с необходимото количество свободен обем, който да поеме допълнителните водни количества при влошаване на времето, коментираха още от Агенцията. Това се отнася и за критичните близо 200 язовира, като някои от тях са наполовина пълни, увериха от Агенцията.

За последните два месеца бяха проверени 1 122 язовира, като бяха съставени 118 акта и над 302 предписания за отстраняване на технически неизправности. Сред най-честите нарушения са неработещи затворни механизми на основните изпускатели, нарушения по преливниците, наличие на храсти по съоръженията или по откосите на язовирните стени.

ДАМТН продължава да следи ситуацията в цялата страна, като са в ход проверки на всички язовири с констатирани нарушения. Навсякъде, където те не са отстранени, собствениците ще бъдат санкционирани, допълват от Агенцията.

Припомняме, че по-рано днес пътят Плевен – Ловеч беше затворен заради преливащия язовир Николаево 5. Над 30 сантиметра вода са покрили участъка. Трасето е непроходимо от 14 часа поради наводнен участък в района на Тенекиения хан, съобщиха от общинската администрация в Ловеч.