ЕК обеща повече помощ за мигрантите на Италия

Като потенциални други пристанища за мигранти освен Рим, се посочват Барселона и Марсилия

Франция, Германия и Европейската комисия обещаха на Италия да й помогнат в справянето с потока от мигранти, пристигащи с лодки от Африка. Те се съгласиха да увеличат обучението и финансирането на бреговата охрана на Либия и по-бързо разселване на бежанци, информира Ройтерс.

Но те не откликнаха директно на призова на Рим към страните членки да облекчат натиска чрез позволяване спасителните плавателни съдове с мигранти да акостират на техни пристанища.

Вътрешните министри на Италия, Германия и Франция, както и еврокомисарят по миграцията, се срещнаха в Париж в неделя преди по-голяма среща в Талин в четвъртък. В съвместно съобщение, в което липсват подробности, те също се съгласяват да изготвят правила за поведение на неправителствени организации, които действат в Средиземно море, да се увеличи помощта за Международната организация по миграцията, а също така по-голяма помощ за преглед колко добре са укрепени южните граници на Либия.

"Ние настояваме работата да бъде споделена", каза италианският премиер Паоло Джентилони на конференция на Организацията на ООН за прехрана и земеделие в Рим малко преди да бъде публикувано съобщението.

От началото на годината Италия е приела около 82 000 бежанци - 1/3 повече в сравнение с преди година. Европейската комисия изрази готовност да предостави повече пари на Италия.