НЕК: Няма риск от преливане на язовирите към момента

Общество

03-07-2017, 11:45

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

МВР: Спокойна е обстановката на територията на страната след поройните валежи

Речните участъци след язовирните стени са почистени и могат да провеждат изпусканите водни количества

Към момента няма рискове за населението и околната среда в районите на големите комплексни и значими язовири, стопанисвани от Националната електрическа компания (НЕК ЕАД ), заради прогнозите за голямо количество валежи, съобщават от дружеството.

Язовирните стени и съоръженията към тях са в добро техническо състояние и изпълняват своето предназначение без ограничения. Речните участъци след язовирните стени, попадащи в отговорностите на НЕК, са почистени и могат да провеждат изпусканите водни количества.

Водните обеми и нива се контролират от експертните експлоатационни екипи на компанията в съответствие с изискванията на МОСВ и утвърдените планове, се посочва още в съобщението.

При наличие на метеорологични условия за приток на големи водни обеми се предприемат планирани превантивни действия с цел намаляване на неблагоприятно влияние върху териториите след язовирните стени, информират от НЕК.

Служителите на предприятие "Язовири и каскади" са в постоянна комуникация със съответните структури и отговорни лица от местните, областните и държавни администрации, ангажирани със защитата на населението при бедствия и аварии, подчертават от дружеството.