КЕВР: Цената на парното и топлата вода може да намалее, ако природният газ поевтинее

Не трябва да допуснем българският потребител в следващите десетилетия да изплаща едно неразумно решение

Цената на парното и топлата вода е възможно да намалее, ако природният газ поевтинее значително. Това каза пред БНР председателят на КЕВР Иван Иванов. По думите му, цената на природния газ може да бъде намалена още през септември, но не уточни с колко.

Иванов обясни и защо се е стигнало до поскъпването на синьото гориво, след като то отново поскъпна преди три месеца. "Причината за поскъпването не е в България, а още по-малко и в регулатора. Природният газ е изцяло вносна суровина в нашата държава и цената му се определя от договора ни с Газпром", обясни той.

Председателят на КЕВР се противопостави и на идеята държавата да субсидира електроенергията от АЕЦ Белене, ако проектът бъде реализиран. „Ще се противопоставя категорично на такова държавно участие, което да доведе до повишаване на добавката „задължение към обществото“, което трябва да плащат всички български потребители и бизнес, и битови потребители. Не трябва да допуснем българският потребител в следващите десетилетия да изплаща едно неразумно решение, което да ги натовари тях.“, коментира Иванов.

„В никакъв случай ангажимент за дългосрочно изкупуване на енергията на преференциални цени. Това е недопустимо за българските потребители в дългосрочен план", заключи той.