Ръководството на МЗХГ: Да пазим горите от пожари!

Глоба от 500 лв. се налага при паленето на огън на открито на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии

Ръководството на Министерство на земеделието, храните и горите призовава всички да бъдем внимателни и да пазим горите от пожари.  Високите летни температури създават предпоставки за възникване на такива инциденти.

Над 97% от регистрираните пожари са предизвикани от човешки действия, а най-често става въпрос за небрежност и непредпазливост.

Глоба от 500 лв. се налага при паленето на огън на открито на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Същата санкция се налага и за палене на огън в горски територии извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства. 

Горските стражари апелират за повишено внимание и при активната селскостопанска работа през летния период. Паленето на стърнища и растителни остатъци в земеделските земи е забранено.

Стопаните трябва да са много внимателни и при работа със селскостопанска техника по време на стартиралата жътва.

От началото на тази година са възникнали над 200 пожари в горски територии, което е над два пъти повече от същия период на миналата година, като са засегнати над 10 хиляди дка гора.
Това е статистика, която може да бъде намалена, ако всички ние сме по-внимателни сред природата.