В Страсбург започна възпоменателната церемония в памет на Хелмут Кол

На церемонията присъстват световни лидери, сред които и българският премиер Бойко Борисов

„Един голям европеец! Светла му памет!“. Това написа министър-председателят Бойко Борисов в съболезнователната книга по повод кончината на Хелмут Кол.
Траурната церемония в памет на бившия канцлер на Германия и един от политиците с най-голям принос за европейската интеграция, се състоя в сградата на Европейския парламент в Страсбург.

Бившия германски канцлер Хелмут Кол, почина на 16 юни на 87-годишна възраст. Сред лидерите, които произнасят речи на церемонията днес, са председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, бившият американски президент Бил Клинтън, френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел.


Русия е представена от премиер Дмитрий Медведев. Присъства и българският премиер Бойко Борисов. Поканени за церемонията са общо 1400 души, влизащи в състава на около 40 делегации от различни страни и международни организации.
Церемонията ще продължи два часа. Ковчегът с тленните останки на Кол, покрит с европейското знаме, е поставен в пленарната зала на ЕП. Почетният караул в залата се дава от военните от специалния батальон за охрана на германския парламент и от военнослужещи от междудържавна военна структура на ЕС Еврокорпус.


След края на церемонията ковчегът ще бъде откаран с хеликоптер до Лудвигсхафен в Германия, където Кол е роден и е живял през по-голямата част от живота си. Там европейското знаме върху ковчега ще бъде заменено с германско и тленните останки ще бъдат откарани с кораб по река Рейн до Шпайер, където ще има 90-минутна заупокойна литургия. Тя ще започне в 18 ч. местно време, предаде ДПА.


В 19,45 ч. ще има военна церемония пред катедралата, в която ще се състои месата. После Кол ще бъде погребан в града близо до църква, построена непосредствено след Втората световна война и смятана за символ на германо-френското помирение. Погребението се очаква да започне в 20,45 ч.


Литургията от катедралата в Шпайер ще бъде излъчена на живо по телевизията и ще се предава и на голям екран пред самия храм, където ще има място за 3000 души.
Днес знамената в Германия са свалени наполовина в знак на траур.


Заради церемонията в Страсбург мерките за сигурност в града са затегнати. Районът на ЕП е отцепен. Преустановено е движението по водещи пътища, в това число и пътя от града за летището. Преустановено за няколко часа е корабоплаването по Рейн.