Германия ще глобява с до 50 млн. евро за фалшиви новини

Новият закон изисква от големите медии в срок от 24 часа да премахват неприемливото съдържание

Властите в Германия планират глоби в непознати досега размери на социални медии, които разпространяват фалшиви новини, публикации с езика на омразата и друго неприемливо съдържание.

Немският парламент вече гласува предложения закон, но той ще влезе в сила през октомври 2017 г., след провеждане на федералните избори, насрочени за септември. Под ударите на закона ще попаднат социални мрежи и големи медийни компании, от които ще се изисква да отстраняват неприемливото съдържание до 24 часа след подаване на жалба.

Освен това социалните медии ще бъдат задължени да премахват материали, чиято противозаконна природа не е толкова очевидна, като срокът в подобни случаи е удължен до 7 дни. Новите правила ще важат за сайтове с аудитория над 2 млн. потребители.

Това е един от най-строгите закони от подобен род в света, коментира BBC. Глобите започват от 5 млн. евро и могат да нараснат 10 пъти, т.е. до 50 млн. евро, в зависимост от сериозността на ситуацията.

Законът вече предизвика остра критика от страна на правозащитни групи и представители на медийната индустрия, които го считат за трудноизпълним. Противниците на закона са убедени, че заради кратките срокове за оценка на материалите, медийните компании ще започнат да премахват всякакво спорно съдържание, за да избегнат риска от глоби.

Правосъдният министър на Германия Хайко Маас подкрепи закона. По неговите думи, практиката показва, че големите социални медии не изпълняват задълженията си по отстраняване на нелегално съдържание без натиск от страна на правителството.

В последните няколко години броят на публикациите с езика на омразата нарасна близо четири пъти. В отговор, социалните мрежи изтъкват статистика на Европейската комисия, съгласно която в Германия медиите отстраняват 80% от незаконното съдържание, без да им налагат глоби.

Новият закон за борба с фалшивите новини и езика на омразата бе приет след няколко шумни инцидента. Така например, през февруари т.г. от фалшиви новини във Facebook пострада немският депутат от партията на зелените Ренате Кюнаст, за която се твърдеше, че съчувства на бежанец от Афганистан, който уби студент във Фрайбург.

Междувременно, Facebook декларира, че поддържа правителството на Германия в борбата с фалшивите новини. Наскоро компанията нае 3 хиляди нови служители за преглеждане на публикациите в мрежата, в допълнение към вече съществуващите 4500 служители, ангажирани със същата задача. В Германия социалната мрежа има около 30 млн. потребители.

Източник: technews.bg