Повече от 100 турски фирми на семинар за обсъждане на инвестиции в България

Само за последната година турски фирми са инвестирали у нас над 22 млн. евро

Само за последната година турски фирми са инвестирали у нас над 22 млн. евро. Данните на БНБ показват, че общият обем на инвестициите от южната ни съседка за последните 10 години надхвърлят 835 млн. евро. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на семинара „Възможности за търговия и инвестиции в България“, организирано от Турско-Българска търговско-индустриална камара, в който участие взеха представители на над 100 български и турски компании.

„Имаме изградени традиции, силни контакти и големи перспективи пред себе си“, подчерта зам.-министър Манолев. Той акцентира на предимствата, които страната ни предлага на чуждестранните инвеститори и благоприятните данъчни условия.  България се отличава и с най-ниските оперативни разходи в ЕС, стана ясно от думите му.

Александър Манолев представи и проекта за обособяване на индустриална зона в района на Кърджали. „Вече са проведени срещи с областния управител на Кърджали, така че се надявам в кратки срокове да започнем да реализираме този проект с конкретни стъпки. Сигурен съм, че към него ще има интерес от потенциални турски инвеститори, заради благоприятната локация и допълнителните възможности, които можем да предложим“, допълни заместник-министърът.

За последната година съвместният ни стокообмен с Турция възлиза на над 3,5 млрд. щ.д. Износът на България се оценява на около 1,8 млрд. щ.д., а вносът – на около 1,6 млрд. щ.д. Интересът на турските фирми в България е насочен предимно към проекти, свързани с изграждане на транспортната и енергийна инфраструктура, а също и строителството на жилищни, търговски и офис сгради, както и към банковия сектор. С бързи темпове нарастват инвестициите в секторите  автомобилостроене , текстил, готови облекла, логистика и др.

На днешното събитие присъстваха посланикът на Република Турция у нас Н.Пр. Сюлейман Гьокче, главният търговски съветник в посолството на Турция Емрах Сазак, председателят на Турско-Българска търговско-индустриална камара Фикрет Индже, председателят  на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и др.