Обществен съвет ще координира проверките за двоен стандарт на храните

Това стана ясно на среща в Министерството на земеделието, храните и горите по инициатива на министър Румен Порожанов

Обществен съвет ще координира бъдещите действия около проверките за двоен стандарт. Това стана ясно на среща в Министерството на земеделието, храните и горите по инициатива на министър Румен Порожанов. В нея участваха председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, зам.-омбудсманът Диана Ковачева, изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите в България Емил Георгиев, председателят на асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов и зам.-изпълнителният директор на БАБХ Тодорка Янковска-Стефанова. Те се обединиха около идеята наблюдението на цените и етикетите на различни продукти да станат регулярни. Подборът на групите храни и конкретните артикули ще се определят съвместно от обществения съвет. Беше предложено и да се увеличи броят на наблюдаваните продукти с други потребителски стоки.

Според участниците в срещата са необходими координирани действия и в рамките на Европейския съюз. Министър Порожанов пое ангажимент да запознае колегите си в Съвета на министрите на ЕС на заседанието на 17 юли с резултатите от българските проверки.

Това е първата по рода си среща по инициатива на министъра на земеделието и представлява качествено нова стъпка по отношение защита на правата на българските граждани, каза Емил Георгиев, изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите в България.