Кисинджър: Среща между Тръмп и Путин е възможност за подобряване на отношенията между САЩ и Русия

Свят

30-06-2017, 17:14

Снимка:

youtube.com/ кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Хенри Кисинджър: Може да се стигне до нова Студена война

През 60-те години на 20 век, когато също имаше повишено напрежение между Москва и Вашингтон, Кисинджър действаше като неофициален посредник между американския президент Никсън и ръководството на Съветския съюз

Президентите на САЩ и Русия - Доналд Тръмп и Владимир Путин - имат възможност да подобрят отношенията между своите страни, когато се срещнат следващата седмица, заяви днес бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър, цитиран от Ройтерс.
Очакванията, че избирането на Тръмп за президент ще доведе до затопляне на отношенията между Москва и Вашингтон, не се оправдават, а американското правителство е замесено във вътрешен спор заради връзки на сътрудници на Тръмп с Русия.
Лидерите на САЩ и Русия планират да проведат първата си лична среща следващата седмица на форума на Г-20 в Хамбург.
През 60-те години на 20 век, когато също имаше повишено напрежение между Москва и Вашингтон, Кисинджър действаше като неофициален посредник между американския президент Ричард Никсън и ръководството на Съветския съюз.
Днес Кремъл отрече бившият държавен секретар на САЩ, който се срещна с Путин в Москва вчера, да действа като посредник този път.
На конференция в руската столица Кисинджър каза по повод предвидената среща между Тръмп и Путин: "Смятам, че в този момент нашите две страни имат отговорност и възможност да постигнат значителен напредък не само в подобряване на отношенията, а и в подобряване на положението по света чрез сътруднически усилия."
По думите му между Русия и САЩ често е имало напрежения в миналото и те са били преодолявани.
Попитан дали Кисинджър действа като неофициален посредник между Кремъл и Белия дом, руският президентски говорител Дмитрий Песков отговори: "Той не се е опитвал. Това не се е случвало."
През май Тръмп прие Кисинджър в Белия дом и каза, че ще разговаря с него по различни въпроси, включително Русия.