Мая Манолова отнесе проблема с ЧСИ в Съда в Страсбург

Общественият защитник и европейският й колега с обща инициатива срещу двойния стандарт в храните

Европейският съд по правата на човека в Страсбург може да бъде залят от дела на българи, пострадали от частни съдебни изпълнители. Това предупреди националният омбудсман Мая Манолова след среща с председателя на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) Гуидо Раймонди.
Омбудсманът получи пълната му подкрепа по отношение на подетата от нея кампания за ограничаване на извънредните правомощия на частните съдебни изпълнители у нас, в  контекста на вече съществуващата практика на Европейския съд.  От април т. г. е налице осъдително решение срещу Словения за това, че за малък дълг от 170 евро е продадено на половин цена жилището на гражданин на Словения, като държавата е осъдена на близо 85 000 евро обезщетение за това действие.
Мая Манолова и зам.-омбудсманът Диана Ковачева бяха на двудневно работно посещение в Страсбург, като в рамките на визитата проведоха срещи и с изпълнителния секретар на Комитата против изтезанията Жерон Шокенброк, с директора на дирекция Права на човека Христос Джакомопулос, със зам.-генералния секретар на Съвета на Европа Габриела Байтани - Дрогони, с комисаря по правата на човека Муйжниекс, със специалния  представител на генералния секретар по миграцията и бежанците Турбьорн Ягланд - Томаш Бочек, както и с европейския омбудсман Емили О’ Райли.
По време на едночасовия разговор с председателя на ЕСПЧ Гуидо Раймонди, Мая Манолова подробно го информира за пакета от законодателни промени, внесени от нея през м.май в Народното събрание, срещу извънредните правомощия на частните съдебни изпълнители. Сред предложенията й са длъжниците да могат да обжалват оценката на недвижимите имоти, за да не се продават жилищата им на безценица, да няма запор на заплати и имущество за дълг от 100 лева. Освен това Манолова предлага да бъде коригиран несеквестируемият доход, който не е променян от 2008 г., когато минималната работна заплата бе 460 лв., а също така и намаляване на таксите на ЧСИ. Идеята е сборът от всички такси да не надвишава размера на задължението и длъжникът да не дължи такси, когато плаща в срока за доброволно изпълнение. Всички предложения вижте тук - http://www.ombudsman.bg/news/4409
„След осъдителното решение срещу Словения, България е изправена пред ситуацията да плаща сериозни обезщетения на всеки гражданин, който се оплаче в Страсбург за това, че жилището му е продадено на половин цена, без да може да обжалва оценката, за малък дълг, т.е за ежедневната практика на частните съдебни изпълнители в България, от която потърпевши са не десетки, не стотици, а хиляди български граждани“, е категоричната позиция на Манолова.
Гуидо Раймонди прие поканата на омбудсманът и доц. Ковачева  да бъде гост на конференция през септември, с която ще бъде отбелязана 25-тата годишнина от присъединяването на България към Европейската Конвенция по правата на човека.
По-късно, на срещата с европейския омбудсман Емили О‘Райли, Мая Манолова настоя тя да се ангажира с темата по проблема за различния стандарт на храните в Източна, Централна и Западна Европа.
 „Съгласихме се с г-жа О‘Райли, че европейските потребители, независимо дали живеят в София, в Берлин или Париж, имат равни права, имат право да консумират храни и изобщо стоки с еднакво качество“, коментира след срещата Манолова. Тя информира О’ Райли за намерението си да покани всички европейски омбудсмани да излязат с обща позиция за това, че е недопустимо стоки от една и съща марка да се предлагат с различно качество в различните европейски страни.
Освен това омбудсманът ще настоява пред българските евродепутати от всички политически сили да започнат процедура по промяна в европейската директива, защитаваща потребителите и в общия регламент за храните. Европейският омбудсман от своя страна обеща да играе координираща функция в процеса по изработването на общата позиция на европейските омбудсмани.