Ангелкова: Законодателните промени ще намалят административната тежест за бизнеса

Министерството полага целенасочени усилия за промотиране на България като целогодишна дестинация

Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна в Белград с главния изпълнителен директор на Европейската хотелиерска асоциация (Хотрек) Кристиан Баран, предаде пресцентърът на Министерството на туризма. Разговорът се състоя в рамките на Конференцията за устойчиво развитие на туризма в Дунавския регион: Нови перспективи.

Николина Ангелкова подчерта, че министерството полага целенасочени усилия за промотиране на България като целогодишна дестинация и привличане на по-висок клас туристи. Съвместно с бизнеса се предприемат комплексни мерки за устойчиво развитие на сектора и повишаване качеството на туристическите услуги.

"Убедени сме, че законодателните промени, които инициирахме, ще намалят административната тежест за бизнеса – например с идеята да отпадне прекатегоризацията на местата за настаняване и заведенията за хранене, като част от документите им ще се събират служебно", коментира българският министър.

Тя съобщи още, че се обсъжда и възможността категоризацията на местата за настаняване да бъде комплексна, а не да се категоризират всеки отделен обект в тях.

Министър Ангелкова информира също, че се работи и по създаването на туристически инспекторат към институцията, което ще завиши качествения контрол. Ще се въведе и институт по отнемане на звезди за категоризиране при констатирани несъответствия и задължителна проверка на място на всеки три години за това как се спазват нормативите за туристическа дейност.

На срещата стана ясно, че активният летен сезон е започнал успешно в страната ни и се очакват много добри резултати – на този етап прогнозите са за 7-10% повече чуждестранни туристи в сравнение с миналата година. "През рекордната за българския туризъм 2016-а страната бе посетена от около 8,2 милиона чуждестранни туристи, което е ръст над 16% спрямо 2015 г.", заяви министър Ангелкова.