Цветанов: Сега е моментът да изградим стратегия за Западните Балкани

България ще има сериозно отношение в Дъблинския регламент към всичко свързано с миграцията

Ще имаме много сериозна роля в председателството на Съвета на ЕС по една изключително важна и съществена тема, която вълнува целия ЕС - сигурността. Това каза председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на дискусия на тема „Политически аспекти на Парламентарното измерение на първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз“ в Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, съобщава пресцентърът на ГЕРБ.

На събитието присъстваха български евродепутати, народни представители и зам.-министърът по Българското председателството на Съвета на ЕС Моника Панайотова.

Според Цветанов България ще има сериозно отношение в Дъблинския регламент към всичко свързано с миграционните потоци и с реалните политики за регионите. По думите му, това е важно за отношението на ЕС към Западните Балкани не само за Председателството, но и след него. „Сега е моментът да изградим стратегия за Западните Балкани, която да остане в дневния ред на ЕС и след нашето председателство“, посочи Цветан Цветанов.

Зам.-председателят на ГЕРБ заяви, че трябва да използваме максимално възможностите на Залцбургския форум, който се представлява от осем държави от ЕС. В него Западните Балкани участват като наблюдатели.

Цветанов изрази надежда, че ще има работещ диалог между всички парламентарни групи, които ще работят заедно за доброто представяне на България по време на Председателството на Съвета на ЕС. „Нека използваме целия ни капацитет в европейските институции. Имаме българин, ръководител на една от най-важните агенции – Крум Гърков, който главен директор на Агенцията на Европейския съюз за широкомащабни информационни системи“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ.

Цветан Цветанов предложи да има определени хора от парламентарния секретариат по председателството, отговарящи за координацията към всяка парламентарна комисия. Той призова да се организират по-чести работни срещи между комисиите по темата.