Узакониха еднополовите бракове в Германия

Свят

30-06-2017, 10:37

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тайван узакони гей браковете

Преди няколко дни Меркел обяви позицията си по темата

Германският парламент узакони еднополовите бракове, съобщават световните издания. Само преди няколко дни германският канцлер Ангела Меркел смекчи позицията си по въпроса.

Бундестагът гласува законодателство за легализиране на еднополовите бракове на последната пленарна сесия преди парламентарните избори през септември.

Промяната в закона дава право на еднополовите двойки да сключват граждански брак, както и да осиновяват деца. Политическите опоненти на Меркел бяха твърдо за узаконяването го подкрепиха с 393 гласа. 226-има депутати се въздържаха. Преди вота, канцлерът призова членовете на нейния Християндемократически съюз да "гласуват по съвест".

"За мен в основите си бракът е между мъж и жена. Ето защо не подкрепих днешния законопроект. В Бундестага проведохме една дълга, интензивна и емоционална дискусия. Надявам се днешният вот да е символ на взаимното уважение, на това да зачиташ мнението на другия", каза Меркел по темата.

Темата за еднополовите връзки от години е спорна за Меркел. По време на предизборната кампания през 2013-та, тя се обяви твърдо против, с аргумента, че децата имат нужда от майка и баща. Преди броени дни обаче в интервю за германска медия, Ангела Меркел изненадващо заяви, че след като е вечеряла с еднополова двойка, осиновила 8 деца, коренно е променила мнението си по въпроса. Мнозина сметнаха промяната в позицията ѝ като опит да спечели симпатизанти преди предстоящите парламентарни избори.