Столтенберг: Най-малко 15 страни от НАТО ще изпратят войски в Афганистан

Командването на натовската операция в Афганистан е поискало да бъдат изпратени допълнително 4000 военни

Петнадесет страни от НАТО заявиха, че ще изпратят допълнителни войски в Афганистан. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, пристигнал в Брюксел за среща на министрите на отбраната от алианса, предаде ТАСС, цитирани от БТА.

„Петнадесет страни вече заявиха, че отпускат допълнителни сили, и днес очаквам още повече. Не става дума за връщане към бойни мисии, става дума да се консолидира мисията на НАТО за подготовка и съдействие на националните сили“, обясни той.

Ще се акцентира основно върху развитието на афганистанските специални сили, авиацията, логистиката и възможностите за управление и контрол, посочи Столтенберг. По думите му командването на натовската операция в Афганистан е поискало там да бъдат изпратени допълнително общо близо 4000 военни.

НАТО приключи изтеглянето на бойните си части от Афганистан през 2014 г. и оттогава поддържа там мисия за съдействие на националните сили, наброяваща 13 500 души. Страните от алианса финансират и афганистанската армия с около 5 милиарда долара годишно. Въпреки това талибаните, действащи срещу властите на страната, успяха през последните години да си върнат контрола върху близо 40 на сто от територията на Афганистан. От 2015 г. там се засилват и позициите на групировки, свързани с „Ислямска държава“, които се сражават и срещу властите в Кабул, и срещу талибаните, напомня ТАСС.

По време на работен обяд участниците в брюкселската министерска среща ще обсъдят днес с ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини и колегите си от Швеция и Финландия възможностите за развитие на сътрудничеството между ЕС и НАТО, по-специално в кибернетичната сигурност и антитероризма, съобщи още Столтенберг.

Очаква се Могерини да представи на срещата доклад за изпълнението на плана за действия, насочени към укрепване на сътрудничеството между ЕС и Северноатлантическия съюз.