Каракачанов ще вземе участие в среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО

Зам. министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще вземе участие в среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Брюксел

По време на форума министрите на отбраната ще обсъдят постигнатия напредък по изграждане на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, включително засиленото предно присъствие на сили на НАТО по източния фланг, подобряването на логистиката и подготовката на последващите сили, както и институционалната реформа на Алианса.

По време на работен обяд, на който ще присъстват върховният представител на Европейския съюз по външна политика и сигурност и министрите на отбраната на Швеция и Финландия, ще бъдат дискутирани общите подходи на НАТО и ЕС към противодействието на тероризма, изграждането на отбранителни способности и справедливото споделяне на тежестите и разходите за отбрана.

Срещата ще завърши със заседание във формат страни-участници в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“.  Ще бъдат разгледани текущото състояние и перспективите за продължаване и усилване на мисията, с цел по-ефективното подпомагане на Афганистанските сили за сигурност по изграждане на отбранителен капацитет и поетапно поемане на функциите по гарантиране на националния суверенитет и вътрешна сигурност.

Непосредствено преди началото на форума в Брюксел ще бъде проведено и отделно заседание във формат съюзници, участващи в инициативата „Концепция рамкова държава“, под ръководството на Германия. На него ще бъдат разгледани актуалното състояние на дейностите по инициативата и перспективите пред тях.