Симеонов: България ще облекчи получаването на гражданство и работни визи

Политика

28-06-2017, 14:10

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Симеонов свиква среща на Координационния център за българите в Украйна

В консулските служби са премахнати всякакви посредници и търгаши на визи и вече само лично може да се входират документи

Ще бъде облекчен режимът за получаване на българско гражданство. Това обеща заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, който организира среща на Координационния център за връзка с българите в Украйна в Министерския съвет. „Това е положителна новина и сигурно ще заеме последните места в медиите. Добрата новина е, че коалиционното правителство на ГЕРБ и Обединени патриоти за първи път върши редица патриотични неща и мисли за българите зад граница. До момента в съвещанието, което имахме, докладвахме какво сме свършили за месец и половина.

Това е нещо, което не е правено за българите в чужбина досега, а именно – облекчаване на режима за наемане на работници до 90 дни. Това е новият правилник, съобразно който, в срок от 90 дни те получават правомощия само в рамките на 7 дни. Това вече е факт. А в консулските служби са премахнати всякакви посредници и търгаши на визи и вече само лично може да се входират документи. Голяма част от тези 6000 човека, вече са тук и ще облекчат работата на туристическия бранш, който се задъхва от липса на работна ръка. В бъдеще се наемаме да извършим законодателни промени за българското гражданоство и промените се готвят и ще са готови до дни. В момента имаме натрупани над 56 хиляди забавени заявления. Присъствието на патриотите в това правителство ще промени това и вече се вижда. Още една добра новина – вече имаме предварителни разговори и се готви разчет за възстановяването на жп връзката между Силистра и Измаил, което ще даде постоянна връзка с нашите сънародници“, заяви след срещата вицепремиерът Валери Симеонов.

Водещият заседанието Петър Харалампиев, председател на Държавна агенция за българите в чужбина, представи приоритетите на българското правителство относно подкрепата към и отношенията с българските исторически общности зад граница и по-специално Украйна. На срещата присъстваха Антон Киссе – председател на Асоциацията на българите в Украйна и народен представител в Украинската Рада, както и министри, зам-министри и представители от Министерство на вътрешните работи, Министерство на външните работи, Министерство на образованието и науката, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на правосъдието, ДАНС, Държавна агенция за бежанците, народни представители от Комисия по политиките за българите в чужбина. Обсъдиха се конкретни въпроси и мерки, включително добри практики за осигуряване на заетост и заселване на българи от Украйна в Гурково, Раковски и други населени места в България, повишаване на възможностите за работа на бесарабски българи в сектор туризъм, от които вече са се възползвали над 6 000 души, сътрудничество с работодатели за осигуряване на квалифицирана работна ръка от българските исторически общности зад граница и решения за облекчаване на процедурите за получаване на статут на постоянно пребиваващи в България, както и активното използване на „горещ“ телефон и email, които ще бъдат използвани от българските исторически общности в Украйна за подаване на сигнали, касаещи широк кръг обстоятелства, въпроси и рискове.