Хеликоптер нападна сградата на Върховния съд във Венецуела

Президентът Николас Мадуро определи нападението като терористично

Венецуелският президент Николас Мадуро съобщи, че сградата на Върховния съд в Каракас е била нападната от хеликоптер, предадоха световните агенции.

По сградата е хвърлена най-малко една граната, която обаче не е експолодирала. След това хеликоптерът е прелетял над сградата на вътрешното министерство.

Нападението е извършено докато президентът е говорил на живо по държавната телевизия. Мадуро заяви, че е била задействана националната противовъздушна отбрана. Тя е осуетила нападението, което президентът определи като терористично.

Пилот на полицейски хеликоптер на име Оскар Перес призова за „бунт“ срещу това, което той определи като „тиранията“ на Мадуро.

„Президент Николас Мадуро, ние искаме незабавно да подадеш оставка заедно с министрите и да се свикат всеобщи избори“, добави Перес, цитиран от ТАСС. Той заяви, че срещу правителството се обявява коалиция от военни, полицаи и граждани, националисти и патриоти, без партийна принадлежност.

Представителите на тази група водят наземна и въздушна операция, „за да върнат властта на демократичния народ и да възстановят конституционния ред“, подчерта Перес. Министърът на комуникациите и информациите Ернесто Вилегас заяви, че в нападението е използван откраднат от полицията хеликоптер.