Иран обвини САЩ в "план за интервенция" - bulgaria.utre.bg

Иран обвини САЩ в "план за интервенция"

28 юни 2017, 10:33 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    flickr

Посланикът на Иран в ООН, заяви, че опитите на САЩ са обречени на провал

Иран обвини държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън в "нагъл план за интервенция" с цел смяна на настоящото правителство, което е в нарушение на международното право и Устава на ООН, съобщава АП.

Иранският посланик в ООН Голамали Хошро подчертава в писмо до генералния секретар на организацията Антониу Гутериш, че коментарите на Тилърсън са също "очевидно нарушение" на Алжирските споразумения от 1981 г., според които САЩ обещават да "не се намесват пряко или непряко, политически или военно във вътрешните работи на Иран".

Тилърсън заяви на 14 юни по време на изслушване в Комисията за външни отношения към Камарата на представители, че американската политика е да предотврати Иран да се сдобие с ядрени оръжия и да "работи за подкрепа на тези елементи в Иран, които ще ръководят това правителство към мирен преход".

Хошро отбелязва, че Иран очаква всички държави да осъдят "такива странни политически изявления и съветва правителството на САЩ да действа отговорно, и да се придържа към принципите в Устава на ООН и към международното право".

Според него опитите на САЩ да се намесят в иранските вътрешни дела са обречени на провал.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Свят