ЕК с рекордна глоба за Гугъл! - bulgaria.utre.bg

ЕК с рекордна глоба за Гугъл!

27 юни 2017, 18:50 | Мила Иванова
  • Снимка:
    pixabay.com

Според Брюксел Гугъл незаконно е давал предимство на една от своите собствени услуги - сравнително пазаруване

Европейската комисия наложи рекордната глоба от 2,42 милиарда евро на Гугъл за злоупотреба с господстващо положение на пазара като търсачка. Според Брюксел Гугъл незаконно е давал предимство на една от своите собствени услуги - сравнително пазаруване. Дружеството трябва да прекрати тази практика в срок от 90 дни. В противен случай ще му бъде наложена глоба в размер до пет процента от средния дневен световен оборот на Алфабет - дружеството майка на Гугъл.

Според антитръстовите правила на Европейския съюз да се радваш на господстващо положение на пазара само по себе си не е незаконно. Дружествата с такова положение обаче носят специалната отговорност да не злоупотребяват с мощните си позиции като задушават конкуренцията. Според Европейската комисия именно това е направил Гугъл и то е незаконно.

Комисарят по конкуренцията Маргрете Вестегер коментира, че по този начин европейските потребители са лишени от истински избор на услуги.

Основният продукт на Гугъл е машината за търсене, а ние потребителите заплащаме за тази услуга със своите данни. Близо 90 на сто от доходите на гиганта са от реклами, които са подобни на заявките, които търсим в интернет. Пред 2004 година Гугъл пуска на пазара нов продукт - Фругъл, който днес е известен като Гугъл Шопинг. Той дава възможност да се сравняват продуктите и цените на всички онлайн магазини.

Гугъл Шопинг обаче съвсем не работи добре. За да го направи печеливш, дружеството използва господстващото положение на пазара на своята търсачка. Така тя започва системно да поставя по-предно място собствената си услуга за сравнително пазаруване. Другите компании се появяват една на четвърта страница от резултатите от търсенето.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Портфейл