КЕВР: Цената на газа се вдига с близо 2% от 1 юли

В края на септември се очертава да има намаляване цената на природния газ

Има трайна тенденция за поевтиняване на петрола на световните пазари през последния месец, но тя все още не може да окаже влияние върху цената на природния газ в България и тя да бъде понижена. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов след днешното открито заседание на КЕВР, на което бе обсъдено поскъпване на синьото гориво от 1 юли с близо 2%.

През април газът поскъпна с близо 30 на сто, което доведе до по-високи цени на парното и тока, а сега регулаторът готви ново повишение за третото тремесечие.

Иван Иванов обясни, че поевтиняването на петрола с над 50% през юни, не може да се калкулира върху новата цената на синьото гориво, тъй като при формирането и се отчитат котировките на петрола за последните 9 месеца, когато те са били значително по-скъпи.

Според него поевтиняване на газа може да има не по-рано от есента.

В края на септември се очертава да има намаляване цената на природния газ, което към момента е на базата на тренда на суровия петрол на световните пазари. Тази тенденция е устойчива, но в какъв процент ще бъде, това ще може да се прецени едва по-късно. На 10 август трябва на своя сайт Булгаргаз да публикува предварителна прогноза, а на 10 септември официално да даде заявление за цени и тогава ще получим отговор, заяви Иванов, цитиран от БНТ.