Ден на отворените врати в Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“

Дунав

27-06-2017, 11:25

Снимка:

РИОСВ русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русе отново избухва в дъга от музика и цветове

Инициативата, посветена на реката, ще се проведе във Флотската кула на ул. „Тодор Минков“ № 12

Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“ (ИАППД) ще проведе Ден на отворените врати във връзка с Деня на река Дунав, който се отбелязва всяка година на 29 юни. Инициативата, посветена на реката, ще се проведе във Флотската кула на ул. „Тодор Минков“ № 12, където се помещава хидрометеорологичната станция на агенцията. 

Всички желаещи да посетят сградата ще имат възможност да разгледат музейната сбирка, събрала уреди и инструменти от миналия век. Присъстващите ще получат стикер, с което заедно да насочим вниманието към грижата за опазването на реката и да припомним жизненоважната й роля. 

Всяка година на 29 юни се изразява връзката на жителите на Дунавския басейн с реката и нейните притоци с различни прояви, чрез които се цели да бъде засилена заинтересоваността на хората. 

По този повод ИАППД насочва нашия поглед към един от символите на придунавския ни град – Флотската кула. Оттук се водят наблюдения и се е извършвала сигнализация от моряците на вахта към залива пред кулата. Тя пази надписи от моряци, служили в Дунавската флотилия, като един от тях е бил поетът Никола Вапцаров – стажант там през 1930 г. 

Сградата е построена в периода 1883-1885 г., през 2001 г. е обновена . През 2015 г. в нея бе открита музейна сбирка с хидроложки, геодезически, метеорологични уреди, инструменти и други експонати.