Ема Хопкинс: Надяваме се през 2020 г. да е същата образователна система

Кралството има за цел международното привличане на студенти

"Великобритания не иска двойни стандарти, а искаме еднакви правила за всички след Брекзит", каза в ефира на БНТ посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс. "Смятаме да въведем ново законодателство за движението ни, а тези, които вече са във Великобритания, искаме да им дадем сигурност в областта на достъпа. Ако не са навършили 5 години пребиваване в кралството, ще им се даде документ за временно пребиваване", добави тя.

"Трябва обаче да продължим и затова са ни преговорите", поясни Хопкинс. Тя открои, че има много неща, по които сме съгласни при преговорите с ЕС. "Не се изчерпва цялата област на нашите взаимоотношения, 4-5 кръга на преговори предстоят най-вероятно. Трябва да се изясни статутът на тези, които вече са в кралството и са получили вече гражданство. Тези, които дойдат след Брекзит ще трябва да имат достатъчно възможност да докажат, че имат право на статут", каза още посланикът.

Хопкинс коментира и излизането на кралството от единния пазар: "Изключихме членството си в единния пазар, понеже ако останем, трябва да се съобразяваме с всички правила, но ние желаем всеобхватно и справедливо споразумение с ЕС и ще имаме преговори за ново споразумение за свободна търговия. Имаме синхоринизаронст на нашето законодателство с ЕС. Ще има минимални бариери между Европа и Великобритания."

"Митническите споразумение също се преразглеждат. Искаме да постигнем гладък обмен с други страни", добави тя. "Фокусът на преговорите е в тази посока. Промяната в статута трябва да е и относно мигрантите, за да не стават жертви на експлоатацията. Ще продължим да участваме в много от европейските структури, например по отношение на разузнаването", каза Хопкинс.

Тя се надява и в бъдеще образователната система да остане достъпна за международни студенти.

"Все още не е ясно каква ще е образователната система след Брекзит. Засега остават старите условия, надяваме се през 2020 г. студентите да се радват на същите условия. Този въпрос ще бъде разсикван в сферата на това, кралството има за цел международното привличане на студенти", заключи посланикът на Великобритания у нас.