Д. Кирилов: При единен антикорупционен орган ще има по-високи резултати

Поне 5 структури трябва да се борят с корупцията в момента

Партиите са излъчили своите номинации по най-високите критерии за прозрачност, които са установени в закона. Това подчерта в ефира на бТВ председателят на правната комисия в НС Данаил Кирилов от ГЕРБ.

„С любопитство гледах състезанието в професионалната квота, но никой от политиците не посмя да се намеси. Ние ценим всички професионални организации в съдебната система, нека не остава съмнение, че някой сега се опитва да се намеси в нашия избор”, добави той.

„Не квалифицираме начина, по който се представяха кандидатите на професионалната квота, не сме искали списъци. Колко публично беше онова състезание в професионалната квота – аз също имам съмнения за състезанието там. Като са разделени, моля да не се мешат”, каза още Кирилов.

Данаил Кирилов посочи, че с Българския институт за правни инициативи обсъждат предварително изслушване на кандидатите: „Опитваме да угодим на всички искания, няма да кажа „капризи”, по отношение на публичността”.

Кирилов е на мнение, че поне 5 структури в момента трябва да се борят с корупцията. „При единен антикорупционен орган ще има по-високи резултати. Ще се преодолее тази фрагментарност – в няколко закона няколко органа имат различни правомощия по отношение на корупция, конфликт на интереси и незаконно придобито имущество”, заяви той.

Според него новата структура не трябва да е под ничия „шапка” и изборът на ръководството й трябва да се диверсифицира между различните власти.