Цветанов: Страните от ЕС, които не споделят информация, ще бъдат наказвани

Ще започнат наказателни процедури към държави, които не са се присъединили, например към договора от Прюм

Ще има наказателни процедури за страните от ЕС, които не споделят информация, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в ефира на България он еър. "В рамките на Общността все още има държави, които не спазват този ангажимент", посочи Цветанов, без да уточнява за кои страни става въпрос.

"Ще започнат наказателни процедури към държави, които не са се присъединили, например към договора от Прюм, защото договорът от Прюм е вече на 10 години - история, но има държави, които все още не изпълняват ангажимента си да се обменя информация, която дава възможност да направиш насрещна проверка в реално време в националните системи на държавите-членки по ДНК профил, дактилоскопски отпечатъци, а това може да бъде съществена добавка за по-бързото разкриване на едно престъпление. И от тази гледна точка в момента ще започнат и наказателни процедури за някои държави-членки, които все още не са изпълнили ангажимента", сподели председателят на ПГ на ГЕРБ.

Хубаво е, че България от 2010 година беше една от първите държави, с Австрия, когато ние се присъединихме към договора от Прюм и обменяме информация и това дава допълнителна възможност да бъдем адекватни при всяко едно криминално действие или възможен терористичен акт", обясни Цветанов.