БСП ще поиска Дом-паметник Бузлуджа от държавата за 10 години

Корнелия Нинова заплаши, че ако Бойко Борисов не предприеме мерки, то тя ще изкара социалистите пред Министерски съвет

Продължава развитието по казуса със собствеността на Дом-паметник комплекс връх „Бузлуджа”. По време на провелия се днес пленум на БСП бе взето решението партията да поиска от държавата 10 години право на ползване на паметника. Членовете на Националния съвет на БСП заявиха, че искат да спрат разрухата на паметника.

Припомняме, че темата бе отворена на 16 юни, когато в писмо до Бойко Борисов лидерът на левицата Корнелия Нинова поиска реализацията на решение на МС от 2011г., съгласно което на БСП се прехвърля безвъзмездно правото на собственост върху Дом-паметник комплекс връх „Бузлуджа”.

На 22 юни последва среща между министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и Корнелия Нинова. На нея стана ясно, че промени в Закона за държавната собственост от месец февруари т. г. вече допускат безвъзмездното придобиване на държавни имоти само в полза на общини за изпълнение на техните функции или за трайно задоволяване на обществени потребности от местно значение. Така към днешна дата това прави невъзможно финализирането на процедурата във вида, в който е започнала през 2011 г. В отговор Нинова заплаши, че ако Бойко Борисов не предприеме мерки, то тя ще изкара социалистите пред Министерски съвет.