Борисов поздрави екипите, работили по проекта за първия български частен сателит

Общество

24-06-2017, 11:01

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борисов: Безработицата в България е паднала драстично (видео)

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави екипите, работили по проекта

BulgariaSat-1 беше изстрелян тази вечер от космодрума Кейп Канаверал в САЩ. В 22:45 часа българско време апаратът успешно се отдели на малко над 1000 км над земната повърхност. Спътникът беше изстрелян с помощта на ракета "Фалкон 9 ".

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави екипите, работили по проекта за първия български комуникационен геостационарен сателит. Това съобщиха от правителствената пресслужба. "BulgariaSat-1" беше успешно изстрелян снощи от ракетна площадка в Космическия център "Кенеди" на НАСА във Флорида.

"Това събитие нареди страната ни сред 12-те в ЕС с най-значимо присъствие в Космоса. Eдна държава е развита, когато нейната икономика е базирана на знанието, и когато все повече нейни компании разработват високотехнологични продукти и предоставят широко достъпни иновативни услуги...

С първия български геостационарен сателит ще бъдат осигурени повече и по-качествени телекомуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони, директно до домовете ни", посочва министър-председателят, цитиран в съобщението. Разработката на космическия проект е на българската компания "Булсатком", която е подкрепена при реализацията му от американски и други международни партньори.