Захариева: Не е приемливо да се отправят заплахи срещу журналисти - bulgaria.utre.bg

Захариева: Не е приемливо да се отправят заплахи срещу журналисти

23 юни 2017, 15:39 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    Facebook

Отправените заплахи не могат да се приемат по друг начин, освен като посегателство срещу свободата на словото

Отправените от Бетина Жотева заплахи не могат да се приемат по друг начин, освен като посегателство срещу свободата на словото и правото на журналиста да упражнява свободно професията си. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, по повод напрежението между члена на СЕМ Бетина Жотева и журналиста Къдринка Къдринова, съобщи Нова Телевизия. "Като член на СЕМ Бетина Жотева би трябвало да е гарант, а не цензор на журналистическата свобода”, коментират от Комисията по журналистическа етика и съобщават, че очакват позиция по казуса от СЕМ", добави тя.

Вчера журналистът Къдринка Къдринова публикува запис, на който е заплашвана от Бетина Жотева по време на заседание на Комисията по култура и медии. „Не е подобаващо да се отправят заплахи към журналист”, смята външният министър.

Острите думи дошли след зададен въпрос за съдбата на радио „България”. Къдринова попитала члена на СЕМ вярно ли е, че в разговор с посланик е споделила, че външния министър Екатерина Захариева е "за" закриването на програмата.

Днес Захариева категорично отрече някога да е подкрепяла закриването на радио "България". „Не съм разговаряла с Бетина Жотева от няколко месеца по какъвто и да е въпрос. За радиото съм разговаряла с директора, който поиска среща с мен и много ясно му казах позицията, че за мен излъчването на езиците трябва да се запази. Дали трябва да се подобри работата - да. Но дали трябва да се спре излъчването – не”, коментира тя.

По казуса с позиция излязоха и Комисията по журналистическа етика към Съюза на българските журналисти и Асоциацията на европейските журналисти в България. И двете организации поискаха Бетина Жотева да се извини, а Асоциацията на европейските журналисти дори заяви, че „Жотева трябва да преосмисли дали може да продължи да изпълнява пълноценно задълженията си като член на СЕМ”.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика