Прокуратурата: През 2012 г. Марешки е взел решение за монопол при аптеките

Снемането на имунитета се касае за извършени престъпления против собствеността

През 2012 г. Веселин Марешки е взел решение за установяване на монопол в областта на аптеките. Това каза пред журналисти говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с искането на прокуратурата за снемане на имунитета на Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов, предаде Агенция „Фокус“.

„Касае се за извършени престъпления против собствеността, изнудване, за което според нас има доказателства за продължавано престъпление от Марешки и Христов. По отношение на Таскова имаме доказателства за извършено 1 престъпление по НК“, посочи Арнаудова.

"През 2012 г. стартира идеята на Веселин Марешки за осъществяване на монополно положение в областта на лекарствените препарати и средства. Като изключително съществено значение за осъществяване на неговия замисъл е, че през есента на 2012 г. за директор на Изпълнителната дирекция по лекарствата е бил назначен доктор, който е съпруг на негова служителка", обясни тя.

„Той самият е назначил множество служители в тази агенция, за които сме събрали доказателства, че не притежават необходимия ценз. Те са имали преди това професионален опит в бензиностанции, супермаркети и магазини за мобилни устройства. В резултат на тези назначения, г-н Марешки е имал възможност за осъществяване на административен натиск срещу аптекарите“, каза още Арнаудова.

По думите ѝ набелязани са били обекти на територията на страната, собственици на аптеки и аптечни вериги с по няколко обекта.

„Имаме свидетели с 1 аптека, и такива, които са притежавали верига от аптеки – 9, 12 и 5. Административният натиск се е осъществявал, като са се изпращали тези служители да извършват проверки. В цялата история на Изпълнителната агенция по лекарствата през 2013 г. са отнети 11 лиценза на аптеки, всичките обжалвани и са били отнети лицензите на аптеките“, каза тя.

Според нея най-фрапантният случай е от София през 2013 г., когато във всички аптеки на един от свидетелите, които са общо 9, в петък в 19 ч. представители на ИАЛ са влезли да извършат проверка. „След като е бил осъществяван подобен масиран административен натиск, е следвало предложение към собствениците на тези аптеки да прехвърлят половината от дружествата си на фирми, посочени от Веселин Марешки“, съобщи Арнаудова.

По думите ѝ ако не се съгласи лицето, заплахата се изразява в това, че непосредствено до аптеките на тези лица, се създават т.нар. „наказателни аптеки“, като те са били с лого „Лидер“ за южна България и „Супернова“ за северна България.