Захариева: ЕС винаги излиза по-силен след тежки кризи

Все още 80% от европейските граждани вярват и подкрепят четирите основни свободи на ЕС

След тежки кризи Европейският съюз излиза по-силен. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред студентите от магистърска програма "Право на ЕС". Вицепремиерът Захариева участва в международна конференция "България и ЕС 10 години и едно председателство - между предизвикателства и надежди", която се провежда под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.

"И сега ЕС ще излезе по-силен", убедена е Захариева. По думите й такива са примерите с енергийната криза, довела до единна енергийна политика на ЕС, за което принос има и нашата страна, след такава криза се е родила и единната европейска валута.

"Убедена съм, че ЕС ще излезе по-силен", посочи Захариева. Вицепремиерът бе категорична, че Бялата книга е само начален старт на разговорите. По думите й това решение не може да се вземе само в Брюксел, а единствено с голям обществен дебат с гражданите. "Ние като правителство и Министерство на външните работи имаме идеи за инициативи, с които да отворим този дебат и да чуем цялото гражданско общество", посочи Захариева.

Тя изтъкна, че при приемането на България в ЕС българите са имали 76% доверие към съюза, а към 2015 г. доверието е спаднало на 56%. Въпреки това българската нация продължава да е най-подкрепяща. Докато в страни като Гърция доверието е спаднало до критичните 8%. Според Захариева трябва да спрем да обвиняваме за всички неуспехи Брюксел и да приписваме всички успехи на местните правителства. По думите й е необходимо политиците да обясняват повече какво означава ЕС, как работят европейските институции.

Тя изрази принципното си съгласие, че политиките, които реализира ЕС трябва да отговарят на очакванията на хората на европейските граждани да бъдат по-близо до тях. "Трябва да покажем, че ЕС е съюз на справедливост", посочи Захариева. Тя изтъкна, че в редица европейски държави се извършва реформа в съдебната система. Ако хората усещат, че живеят в несправедлив свят, няма как да се чувстват щастливи", категорична е Захариева.

"По-важно е, че все още 80% от европейските граждани вярват и подкрепят четирите основни свободи на ЕС, 70% подкрепят единната европейска валута, 66% считат, че ЕС им дава мир и просперитет", заключи тя.