Емил Радев: Трябва да има регламент, слагащ край на вечния длъжник - bulgaria.utre.bg

Емил Радев: Трябва да има регламент, слагащ край на вечния длъжник

23 юни 2017, 09:18 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    bnt.bg/кадър

В много скоро време трябва да се въведат електронните запори

България е една от малкото страни в Европейския съюз, в които има вечни длъжници. След 10 години членство все още хората няма как да се освободят от дълговете си даже когато цялото имущество им бъде разпродадено и всичко им е запорирано. За съжаление, има и наследственост в дълговете, заяви в ефира на БНТ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

"Важно е в България да има регламент, който да слага край, някакъв обозрим край на цялата тази ситуация, която засяга над 600 хиляди български семейства. Предложението, внесено в НС, е да има 10-годишна абсолютна давност. С две думи от възникване на задължението, когато то стане изискуемо. Независимо какво прави кредиторът, след изтичане на 10 години това задължение просто да се погасява. Независимо че има съдебни дела, изпълнителни производства - така, както е с публичните задължения в България", обясни Радев.

"На практика, това един вид опрощаване на дълговете, но след 10 години - за един кредитор е прекалено дълго време да събере вземанията", уточни евродепутатът. "И практиката показва, че ако тези дългове не се съберат 4-5 години, тези дългове остават несъбираеми. И тогава се намесват колекторите, които изкупват тези задължения на 2, 3, 5% и продължават да тормозят хората години наред."

"Внесени са промени и в Гражданско-процесуалния кодекс, касаещи изпълнителното производство, особено за уведомяването. Често пъти се лепят бележки, където се смята, че живее длъжника и това се смята за редовно уведомление. Това не бива така да става", каза още той.

"В много скоро време трябва да се въведат и електронните запори", смята Радев. "Когато се наложат запорите във всички банки в България, всеки запор е 15 лева и дългът скача с още 500 лева. Когато има електронен запор ще става по-бързо и ще струва само 15 лева. Банките имат готовност да въведат този продукт."Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика