МОСВ ще облекчи административните режими за малките и средни фирми

За микро и малките компании може да се въведе принципът на мълчаливото съгласи

Административната тежест в сферата на околната среда и водите за малките и средни предприятия ще бъде облекчена. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов в отговор на въпрос по време на блиц контрол в парламентарната комисия по околна среда и водите, съобщиха от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.
За микро и малките компании може да се въведе принципът на мълчаливото съгласие, е отбелязал Димов. Ще се прецени също дали за тях могат да отпаднат тежките процедури по Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), е допълнил той. Вече се обсъжда с работодателските организации преглед на административните процедури в МОСВ с цел намиране на решения за облекчаване на бизнеса.
В момента се предоставя безвъзмездна финансова помощ за разработване/актуализация на общинските програми за качеството на въздуха, като вече са факт първите договори с общини, е коментирал пред депутатите проблема с чистотата на въздуха Димов. По думите му предстои до края на 2017 г. да бъдат финансирани инвестиционни мерки, насочени към битовото отопление и общественият транспорт.
Министър Димов е обявил, че продължава работата на междуведомствена работна група, която трябва да предложи варианти за промени в законодателството, насочени към ограничаване на съдържанието на сяра и пепел във въглищата и брикетите, които се продават за битово отопление на населението. В рамките на тази група се очаква да бъде решен и проблемът с предоставянето на помощи за отопление за някои слоеве от населението. МОСВ е инициирало създаване на междуведомствена работна група, която да обсъди прилагането на спешни мерки във връзка с транспорта.